Demaneu Pressupost
Pressupost Gratuit

Empleneu aquest formulari per demanar-nos un pressupost sense compromís.

  * Recomanem que ens envieu el text per traduir en un document editable.

  La localització en la traducció: clau per a l’èxit empresarial

  La globalització ha canviat radicalment la manera com les empreses es comuniquen amb la seva audiència i els ha permès tenir accés mercantil a escala global. Això implica que la traducció ja no es pot limitar simplement a convertir paraules d’un idioma a un altre, sinó que ha de ser un procés integral d’adaptació cultural i lingüística.

  A aquest procés se’l coneix com a localització. Des de Teclat entenem que es tracta d’un requisit fonamental per a l’èxit empresarial en un món cada cop més interconnectat i global i per això posem a la vostra disposició els nostres serveis de localització per a textos empresarials.

  En aquest article desgranarem algunes de les claus per entendre en què consisteix aquest procés i per què és tan important.

  Diferència entre traducció i localització

  Abans d’entrar en detall a parlar sobre el procés de localització, és important destacar en què es diferencia aquest servei del de traducció i quines són les principals característiques de cadascun.

  Mentre que la traducció se centra en la transferència de significat d’un idioma a un altre, la localització va més enllà, ja que considera les diferències culturals, lingüístiques i contextuals de l’audiència meta. Per exemple, la traducció d’un lloc web pot requerir adaptacions en el to, les imatges i els colors per ressonar amb diferents cultures. És a dir, mentre que una traducció té com a objectiu informar, té un respecte més estricte a la literalitat al text d’origen i és adequada per a textos com ara documents d’ajuda o contingut científic i tècnic, la localització té com a objectiu connectar amb el públic meta i té un enfocament més moderat quant a la literalitat del text, perquè en fa una adaptació i, per això, és més adequada per a continguts web, informació de productes i cursos o formacions, per posar-ne uns exemples.

  Impacte de la localització en l’àmbit empresarial

  Els serveis de localització són molt importants per a les empreses. En el món del naming en automoció hi ha molts exemples sobre això, però un dels més sonats va ser el del model Málaga de la casa SEAT que en comercialitzar-se a Grècia va haver de canviar de nom a Gredos, perquè l’original sonava com el terme malaka, que és un insult en grec. Un exemple més recent és el del Nissan Moco, presentat en color verd, i que es va comercialitzar al Japó i als Estats Units, però no va arribar al mercat europeu.

  Aquest tipus de problemes no només passen en l’àmbit automobilístic, també passen en altres sectors. En el món del cinema, per exemple, el nom de la protagonista de la pel·lícula de Disney Moana va haver de canviar-se a Espanya i altres països d’Europa a Vaiana per temes legals de copyright o a Oceania per les connotacions negatives que tenia el nom original. Aquests són només alguns dels molts exemples que mostren la importància d’adaptar el contingut als contextos locals.

  A Teclat tenim en compte aquests aspectes a l’hora de traduir i localitzar els textos empresarials i tots els productes per poder aportar unes traduccions professionals i de qualitat i alhora garantir que les empreses maximitzin el seu abast i potencial de mercat.

  Adaptació lingüística

  L’adaptació lingüística també és essencial en els serveis de localització per garantir la comprensió i la rellevància del contingut en diferents regions i dialectes. Per exemple, en la traducció per a un mercat hispanoamericà és important tenir en compte les variacions en l’ús de la llengua i adaptar-ne el contingut en conseqüència. Si volguéssim vendre maduixes al mercat hispanoamericà, hauríem d’adaptar-nos-hi i no podríem fer servir el terme «fresas», sinó anomenar-les «frutillas», ja que el terme «fresa» es fa servir per referir-se a algú que parla i es comporta com si pertanyés a la classe alta. Un altre exemple és la paraula «chaqueta», que hauríem de canviar a «chamarra» per vendre-la a Mèxic, perquè jaqueta es refereix a un acte sexual on un individu es dona plaer a si mateix.

  A banda del vocabulari, modismes o estructures lingüístiques, també cal considerar característiques específiques com els formats de data, moneda i unitats de mesura. Si per exemple volguéssim traduir un text comercial com ara un catàleg de productes per al mercat internacional, és crucial assegurar-se que les dates es presentin en el format adequat a la regió. És a dir, si el producte fos per a Espanya, Itàlia o la majoria de països europeus, el format de data es presentaria com a dia/mes/any; si fos per a països com els EUA o Canadà, el format seria mes/dia/any i si fos per a països orientals com el Japó o la Xina caldria fer servir el format d’any/mes/dia.

  Adaptació cultural

  La sensibilitat cultural, com la lingüística, és crucial per a una comunicació efectiva en un mercat globalitzat. En la localització de material publicitari, per exemple, és important comprendre les subtileses culturals i els modismes per evitar malentesos i connectar de manera autèntica amb l’audiència.

  El 2014 la marca espanyola de roba Mango va intentar vendre a França un tipus de polsera que a Espanya es coneix com «esclava» i, a causa de diferències culturals, hi va haver un gran enrenou mediàtic sobre això.

  Consideracions legals

  Com hem dit, cal tenir en compte les lleis i regulacions locals i complir-les. És fonamental perquè qualsevol empresa tingui èxit en un mercat estranger. A Teclat ens comprometem a garantir que totes les traduccions compleixin els estàndards legals i regulatoris pertinents, inclosa la gestió precisa de la terminologia i el llenguatge específic de cada indústria. Disposem d’una xarxa de col·laboradors altament qualificats per garantir la precisió i la coherència a totes les traduccions, amb la qual cosa minimitzem el risc de problemes legals i protegim la reputació dels nostres clients.

  La localització: el pont cap a un mercat global

  Si les empreses volen expandir-se a altres mercats, la localització dels productes ha esdevingut un element vital per garantir-ne l’èxit empresarial sense importar el sector. Per això, des de Teclat entenem la importància de la localització en la traducció i la tenim en compte en els nostres serveis de traducció, perquè el missatge no només arribi al públic meta, sinó que s’hi sentin completament identificats i els ressoni.

  Confiar en nosaltres vol dir anar més enllà de creuar les barreres lingüístiques i culturals: mostra un desig per aconseguir traduccions de qualitat, mantenint les vostres idees i adaptant-nos al vostre públic objectiu.

  Si voleu que les vostres traduccions publicitàries, comercials, jurídiques o d’altres tipus siguin de màxima qualitat, poseu-vos en contacte amb Teclat i us informarem sobre els nostres serveis de localització.

  CATEGORIA: , ,
  Share